Wat wil de safety professional leren?

Een kundige en ervaren safety professional wordt je niet zomaar. Maar wij denken dat het in elk geval altijd bij jezelf begint.

Lees verder

Met de opkomst van de procesindustrie, vooral na WO II, en het daarmee gepaard gaande (grootschalige) gebruik van voor de mens en de omgeving gevaarlijke stoffen, is er in de procesindustrie in toenemende mate behoefte ontstaan aan personeel met deskundigheid op het gebied van procesveiligheid (in termen van kennis en vaardigheden). En natuurlijk, liefst met een flinke portie praktische ervaring in zijn of haar bagage. Maar deze deskundigheid komt uiteraard niet vanzelf, dat vereist de nodige opleiding. Ook het (laten) opdoen van specifieke kennis en vaardigheden van de safety professionals in de procesindustrie door ervaring alleen, het vaak gehoorde ‘learning on the job’, is naar ons inzicht volstrekt onvoldoende. Maar wie weet beter wat nodig is aan opleiding en training dan de professional zelf, als hij of zij geconfronteerd wordt met een nieuw, lastig of onbegrepen element van process safety?   

"Les kun je krijgen, leren doe je zelf"

Ook dat begint bij jezelf als de vraag is hoe je een goede of nog betere engineer wordt, of om je kennis en vaardigheden op het gebied van process safety in te zetten bij je werk als project engineer of project manager. Soms is jezelf iets aanleren het beste om te doen. Om de auto altijd achteruit in  een parkeervak te zetten moet je jezelf  'bij de les houden' tot het een automatisme is geworden en je het zonder verder na te denken altijd vlot en handig doet. En natuurlijk zonder schade te veroorzaken! Maar soms kun je wel wat hulp gebruiken bij dat leren....

Lees verder

Het opdoen van kennis (bijvoorbeeld: het leren kennen van de elementen van een bepaald type veiligheidsanalyse) vormt maar een betrekkelijk klein en meestal niet al te lastig element in een carrière als professional. Meer omvattend, en duidelijk lastiger, is het opdoen van vaardigheden en competenties als bijvoorbeeld het voorzitterschap van een veiligheidsanalyse team. Want hoe maak je een goede veiligheidsanalyse, en wat is daarvoor nodig? En wat als er met jouw goede veiligheidsanalyse, om welke reden dan ook, niets gebeurt? Of dat het team niet de optimale samenstelling heeft? Of dat er het nodige ontbreekt aan de samenwerking of aan financiële middelen? Genoeg uitdagingen, waarvan het duidelijk zal zijn dat deze niet zomaar uit een handboek te leren zijn. Juist daarom richt de Process Safety Academy zich op opleidingen waar alle specifieke en benodigde kenniselementen, op maat gemaakt, zoveel mogelijk integraal worden aangeboden, vaak ook voorafgaand aan de feitelijke training waarin de deelnemers met elkaar in realistische oefeningen en scenario’s de vaardigheden opdoen die bij betreffende opleiding horen.

Wij vinden maatwerk belangrijk

Bij de Process Safety Academy staan trainingen en opleidingen altijd in het teken van maatwerk; dat betekent dat niet alleen het onderwerp zelf centraal staat (bijvoorbeeld: Opzet en gebruik van een risicomatrix, of Teamleider Tripod ongevalsonderzoek), maar dat ook de situatie en wensen van de klant nadrukkelijk meespelen. Het maakt nogal uit voor welk(e) doel(en) een training dient (kennis verbreden, vaardig worden in een rol of functie, opfrissen, etc.) of welke medewerkers  (achtergrond, opleiding, werksituatie, ervaring, etc.) een specifieke training krijgen. Onze trainingen en opleidingen richten zich qua inhoud, omvang, diepgang en vorm zo goed mogelijk naar al deze aspecten. 

Vragen over onze Process Safety Academy (PSA)

Op wie richten wij ons met de PSA?

In beginsel verwelkomen wij iedereen met een leervraag op het gebied van procesveiligheid, waarbij wij ons vooral richten op de (safety) professionals die aan 'de basis' staan van de procesveiligheid: opzet en uitvoering van risicoanalyses, bepaling van de veiligheidseisen, beheersconcepten, beoordeling van veiligheidsbeheersing en organisatie/cultuur, etc. Voor de volgende doelgroepen zijn onze trainingen en opleidingen in elk geval doelmatig en zinvol: 

  • Instromende (process/safety) engineers, werk- en denkniveau WO/HBO+. 
  • Engineers met aantoonbaar relevante ervaring (2-5 jaar) HBO/MBO+. 
  • Medewerkers binnen de procesindustrie in Nederland waarvoor het gewenst of vereist is dat kennis en/of vaardigheden t.a.v. procesveiligheid wordt verdiept en/of verbreed. 
  • (Process/safety) engineers die wat langere tijd werkzaam zijn geweest in de procesindustrie en die nu opnieuw willen instromen in het vakgebied. Hun kennis/vaardigheden worden verdiept en/of verbreed met de laatste stand van de wet- en regelgeving en/of de veiligheidstechniek. 
  • Professionals met weinig/geen ervaring op het gebied van process safety, maar die uit hoofde van hun werkzaamheden kennis en/of vaardigheden willen opdoen op dit vakgebied. Met de toelatingscriteria van de Process Safety Academy wordt beoordeeld of deze kandidaten zinvol aan een programma(deel) kunnen deelnemen.  
  • Derden, werkzaam binnen of buiten, met of voor de procesindustrie (overheden, NGO’s, leveranciers, contractors, etc.) met een behoefte tot opleiding op het gebied van process safety

Voor geinteresseerde deelnemers die (deels) buiten deze groepen vallen bestaat altijd de mogelijkheid contact met ons op te nemen. Wij kunnen dan in samenspraak met u beoordelen of en hoe onze trainingen en opleidingen passend gemaakt kunnen worden. 

Wat stellen wij ons ten doel met de PSA?

Wij dragen bij aan de continue verbetering van de process safety  prestaties van onze klanten, zowel op individueel- als op team-, afdelings- of organisatieniveau, en daarmee tot het verbeteren van de veiligheid in de procesindustrie. Dit doen wij door: 

  1. Het aanbieden van training en opleiding aan safety professionals in en rond de procesindustrie waarmee kennis en vaardigheden op het vlak van process safety worden verdiept en verbreed, en waarmee de functie/rol van de medewerker binnen organisaties en/of projecten zelfstandig(er) en inhoudelijk(er) kan worden uitgevoerd. 
  2. Het ontwikkelen van trainingen en opleidingen m.b.t. procesveiligheid op vraag van de klant (eigen medewerkers, derden, cursisten, etc.), bijvoorbeeld op basis van klantbehoeften, -ervaringen of -problematiek. 
  3. Het verzorgen van consultatie en raadgeving voor de klant, indien gewenst, o.a. door inbreng van externe deskundigheid.

Hoe is de PSA opgebouwd?

De PSA is een leeromgeving over procesveiligheid, of het nu gaat over het volgen van een opleiding tot facilitator van een bepaalde soort veiligheidsstudie, een training in het opzetten van een bedrijfsrisicomatrix of het in gesprek zijn met onze deskundigen over een veiligheidsvraagstuk.

De leeromgeving wordt altijd uit modules ('bouwstenen') opgebouwd, afgebakende en zelfstandig te leren of te doceren onderwerpen. Deze worden ingezet afhankelijk van de gewenste training of opleiding, en mede afhankelijk van de wensen en behoeften van onze klanten en de kennis en ervaring van kandidaat-trainees. De modules kunnen worden ondergebracht in ons e-learningprogramma, de klassikale bijeenkomsten en/of de workshops/vaardigheidstrainingen aan de Process Safety Academy van Aram Project Management B.V. in Capelle aan den IJssel. Indien wenselijk en mogelijk kunnen trainingen ook In-Company worden verzorgd.

Het aantal deelnemers aan een opleiding waar het oefenen van vaardigheden centraal staat (bijv. Facilitator veiligheidsstudies, Teamleider ongevalsonderzoek, auditing van veiligheidsbeheersing, etc.) is beperkt tot 3-4, omdat hier meestal gekozen wordt voor een workshop-vorm, waarin de deelnemers met elkaar in realistische oefeningen en scenario’s de vaardigheden opdoen die bij de betreffende functie of rol horen.

Voor kennisgeorienteerde trainingen (bijv. Kennis van wet- en regelgeving op het gebied van procesveiligheid, Aspecten van gevaarlijke stoffen, etc.) hanteren wij een wat hoger aantal deelnemers, maximaal 8-10. 

Voor de meeste trainingen en opleidingen voorzien wij een inspanning van een halve dag (dagdeel) tot twee dagen, exclusief huiswerk/e-learning en eventuele 'terugkom'-momenten, voor zover dat laatste zinvol en gewenst is door partijen. Tweedaagse trainingen worden bij voorkeur binnen een termijn van een week afgerond. 

De docenten/trainers van de PSA (medewerkers van Aram Project Management B.V., consultants en/of externe deskundigen) hebben ruime kennis en ervaring op het gebied van de training(en) die zij verzorgen. 

Welke soorten trainingen en opleidingen zijn er?

Onze opleidingen gaan over het verwerven van voldoende kennis en vooral vaardigheden waarmee de kandidaat in staat gesteld wordt zijn/haar functie of rol voor de werk- of opdrachtgever op het gebied van procesveiligheid zo goed mogelijk in te vullen. 

Trainingen bij de PSA zijn vooral kennis-georienteerd; dit betekent dat de kandidaten met de opgedane kennis beter in staat zijn hun functie te kunnen vervullen omdat zij (bijvoorbeeld) hebben geleerd uit welke elementen een goede veiligheidsaudit bestaat. Uiteraard kan het leren uitvoeren van een veiligheidsaudit als auditor dan een logische (vervolg) stap in de opleiding zijn. 

De opzet van ons training- en opleidingsprogramma is modulair (zie ook: 'hoe is de PSA opgebouwd?'). Op deze wijze kunnen wij in beginsel een zinvol training- of opleidingstraject op maat voorstellen aan onze klanten, wat uiteraard met zich meebrengt dat wij vooraf contact met u hebben om een ons beeld te kunnen vormen over de vorm, inhoud en diepgang van de training(en) of opleiding(en). 

T.b.v. de opleidingen en trainingen kent de PSA een (niet zeer strikte) indeling in algemene en introducerende onderwerpen, de onderwerpen die vallen onder de noemer Ontwerpen van procesveiligheid, de Beheersing van veiligheid en de Bedrijfsorganisatie en -cultuuraspecten van procesveiligheid. Door de modulaire opzet kunnen (deel)onderwerpen in meer of mindere mate worden ingezet bij trainingen, ook weer afhankelijk van de wensen van onze klanten. 

E.e.a. betekent dat wij, uiteraard in overleg, enige ontwikkeltijd nodig hebben om specifieke klantwensen in maatwerk-trainingen of -opleidingen om te zetten. Echter, slechts in uitzonderlijke gevallen zal dat  meer dan een tweetal maanden doorlooptijd vergen.

Zie onder Training en opleiding voor een greep uit het programma van de PSA.

Zijn er criteria voor instroom van trainees?

Omdat onze trainingen en opleidingen van de PSA zoveel mogelijk worden toegesneden op de kandidaten hanteren wij bij ons advies een aantal criteria voor de instroom van trainees in termen van vooropleiding, relevante kennis en ervaring, waarmee een zinvolle opbouw van de trainingen t.a.v. omvang, diepgang en vorm mogelijk wordt. Zie ook 'Op wie richten wij ons met de PSA?" Gezien de doelgroepen van de PSA en de modulaire opbouw van de trainingen bestaat de mogelijkheid deel te nemen op basaal of meer gevorderd niveau; Vrijwel alle onderwerpen zijn ondergebracht in afzonderlijke modules (bouwstenen) die naar behoefte van de training met de gewenste omvang, volgorde en diepgang kunnen worden behandeld. 

Kunnen trainees 'eigen materiaal' inbrengen in opleidingen?

Ja, wij moedigen onze klanten aan om 'eigen materiaal' aan te dragen, uiteraard in relatie tot het onderwerp van training of opleiding en voor zover zinvol. Dit wordt altijd voorafgaand aan de start van de trainingen en/of na het e-learning gedeelte met de kandidaten besproken en evt. verder uitgewerkt door ons. Onze ervaring leert dat dit materiaal, bijvoorbeeld een concreet veiligheidsvraagstuk, de leerpunten uit een (bijna) incident, etc. waardevol en zeer illustratief kan zijn, zeker als het de kandidaat-trainee heeft aangespoord zich meer te verdiepen in een onderwerp als (in dit voorbeeld) Ongevalsanalyse

Zijn er 'terugkom'dagen na trainingen of opleidingen?

Ja, die mogelijkheid bieden we.
Wij denken dat een leerproces bij ons met een enkele training of opleiding niet ophoudt. Sterker nog, onze overtuiging is dat het dan pas goed begint! Bijvoorbeeld door het direct in de praktijk brengen van het geleerde materiaal om daarmee zo snel als mogelijk de eerste (of verdergaande) ervaringen op te doen met het onderwerp: 'the proof of the pudding is in the eating'... Onze ervaring is dat de trainees daarbij meestal tegen nieuwe vragen, onduidelijkheden of moeilijkheden aanlopen die het bespreken ervan de moeite waard maken, zodat de persoonlijke ontwikkeling van de trainees verder gestimuleerd wordt.

Om die redenen bieden wij bij trainingen en opleidingen altijd de gelegenheid 'terug te komen' bij de Academy; Dat kan een meeting zijn, een on line vergadering,  een telefonisch of persoonlijk gesprek etc. Wij stemmen dit graag met u af.

Kan de PSA gebruik maken van externe expertise?

Ja, de docenten/trainers van de PSA hebben ruime kennis en ervaring op het gebied van de training(en) die zij verzorgen, maar het kan voorkomen dat wij, bij zeer specifieke trainingen of opleidingen, ons zullen wenden tot externe deskundigheid. 

Is de PSA één of tweetalig?

Al het materiaal voor de trainingen en opleidingen, als ook de lessen van de klassikale delen, zijn in de Nederlandse taal.

Daarnaast maken wij ook gebruik van Engelstalige begrippen, definities en teksten indien dit noodzakelijk of wenselijk is.

Dit verlangt vooralsnog van de kandidaat trainee dat de Nederlandse taal wordt beheerst, in woord en (bij voorkeur ook) geschrift.

Zijn er ook onderwerpen die buiten de PSA vallen?

Ja, die zijn er (vanzelfsprekend...). Omdat wij ons primair richten op  de analyses en beoordelingen van (on)veiligheid in en door de procesindustrie en daarin met onze leeromgeving een vooraanstaande en kwalitatief hoogstaande rol wil spelen, denken wij dat we er niet aan kunnen ontkomen om onderwerpen (deels) buiten de Academy te houden. Dit geldt met name voor de impact van onderwerpen die uiteindelijk geen of weinig relatie meer hebben met  proces(on)veiligheid. 

Genoemd kunnen worden: 

  • Het treffen van voorzieningen in de procesvoering t.b.v. de bescherming van het milieu en het klimaat, en voorzieningen t.b.v. welzijn- en gezondheidsaspecten voor zover deze niet voortkomen uit het primaire veiligheidsontwerp;
  • Het treffen van voorzieningen in de procesvoering t.b.v. de arbeidsveiligheid voor zover deze niet onlosmakelijk gekoppeld zijn aan het primaire veiligheidsontwerp en/of de operationele aspecten van de bedrijfsvoering: fysieke belasting,  fysische belasting, ergonomie, werken in ploegendiensten, opleiding en training van medewerkers, medische controle, periodiek medisch onderzoek, etc.
  • Onderwerpen die onlosmakelijk verbonden zijn met procesveiligheid, maar waarvoor, naast algemene kennis en ervaring, verregaande specialisatie het aangewezen leertraject is. Daarbij kan gedacht worden aan: materiaalkunde, corrosie en degradatie mechanismen, explosieveiligheid (ATEX), inspectiemethodieken (bijv. RBI), de Machinerichtlijn, Richtlijn Drukapparatuur, Brandveiligheid, etc.

Het analyseren en beoordelen van de milieu- en gezondheidsrisico’s, als ook de arbeidsveiligheid(Arbo)-risico’s, behoort nadrukkelijk wel tot de PSA; Loss of Containment (LOC) van gevaarlijke stoffen kan ook op deze omgevingsfactoren een grote impact hebben!

Hoe kom ik in contact met de PSA?

Stuur ons uw bericht, bij voorkeur met een korte toelichting op uw vraag/vragen, en wij nemen graag contact met u op om concrete voorstellen te kunnen doen over trainingen, opleidingen en/of advisering bij veiligheidsvraagstukken. 

Kan ik bij de PSA aankloppen voor advies over veiligheidsvraagstukken?

Wij realiseren ons terdege dat niet alle vraagstukken over procesveiligheid betekenen dat opleiding en training van medewerkers het aangewezen pad voorwaarts is. Vaak spelen culturele aspecten en/of organisatorische processen binnen de organistie een rol die de verbetering van de veiligheidsprestaties in de weg zitten of zelfs negatief beinvloeden. Wij kunnen met u het gesprek aangaan over de wijze waarop wij u kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van uw veiligheidsvraagstukken en de mogelijke aanpak ervan.
Stuur ons uw bericht

Hoe bereik ik de PSA?

De PSA is gevestigd in het kantoor van Aram Group, Rivium Quadrant 60, 2909LC Capelle a/d IJssel en is bereikbaar per auto vanaf de A16, uit beide richtingen via afslag 25 Capelle a/d IJssel. 
Het dichtstbij gelegen metrostation, met lijn B of C vanaf Rotterdam Centraal, is Kralingse zoom op 1300 m loopafstand. 

Op welke termijn kan de PSA een training verzorgen?

Ons vooroverleg met u kan opleveren dat wij enige ontwikkeltijd nodig hebben om uw specifieke of algemene wensen in maatwerk-trainingen of -opleidingen om te zetten, zeker als het gaat over meerdaagse trainingen. Daarnaast vergt afstemming over de voorkeursdatum/data enige tijd. Echter, alleen in uitzonderlijke gevallen zullen wij meer dan een tweetal maanden doorlooptijd nodig hebben.

Krijg ik een bewijs van deelname na een gevolgde training of opleiding?

Voor volledig doorlopen trainingen en opleidingen wordt een bewijs van deelname verstrekt door de Process Safety Academy. 

Zijn er nog vragen? Nieuwsgierig geworden? Een training of opleiding volgen? Interesse voor advisering?